RAI Vereniging start fietsverlichtingscampagne ‘Kijk verder’

26 oktober 2018

‘Kijk verder’. Met die slogan start het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) op initiatief van RAI Vereniging een social media campagne om fietsers bewust te maken van het belang van kwalitatief goede fietsverlichting. Dit draagt volgens de organisatie bij aan betere zichtbaarheid in het donker en geeft bovendien de fietser maximaal zicht op de weg en omgeving. RAI Vereniging wil daarmee het aantal fietsslachtoffers in het verkeer verder terugdringen.

De fietser is een kwetsbare verkeersdeelnemer. Daarbij is het risico om als fietser ernstig gewond te raken bij een ongeval, in het donker het grootst.

In de praktijk fietst slechts 62 procent van de fietsers met voor- en achterlicht.

Voor RAI Vereniging aanleiding om het belang van goede fietsverlichting beter onder de aandacht te brengen en onder de titel ‘Kijk verder’ een social media campagne te starten.

Daarbij is het niet alleen van belang dat fietsers ook verlichting dragen, maar dat ook de kwaliteit van de verlichting geborgd is. Hiervoor is eerder een onafhankelijke stichting RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) opgezet. Goedgekeurde fietsverlichting is te herkennen aan een RKF-sticker.

Campagne

De campagne richt zich in eerste instantie op de ouders van kinderen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar. Ouders spelen een cruciale rol bij het verhogen van het bewustzijn over verkeersveiligheid bij kinderen. Ook bij het gebruik van fietsverlichting. Van alle ouders vindt 86 procent het belangrijk dat zijn/haar kind met goede fietsverlichting. Echter 20 procent van de ouders controleert niet of de verlichting op de fiets van het kind werkt.

Dag van de Fietsverlichting

Het dragen van fietsverlichting krijgt momenteel veel aandacht. Terecht, aldus RAI Vereniging, want je kunt fietsers niet vaak genoeg alert maken op het belang van zien en gezien worden. Alle initiatieven die momenteel worden genomen zijn daarom welkom en versterken elkaar. Op zaterdag 27 oktober is de Dag van de Fietsverlichting waarmee het fietsverlichtingsseizoen wordt gestart.

Klik hier op de campagnewebsite en facebookpagina