TRIPL: Pakjesscooter voor fijnmazige en schone stadsdistributie

13 oktober 2017

Dat innovatieve en disruptieve voertuigconcepten al lang niet meer het exclusieve domein zijn van de reguliere spelers in de automotive sector, bewijst het in Nieuw-Vennep gevestigde Cleantron.

Voor het Deense energiebedrijf EWII ontwikkelde deze specialist van hoogwaardige, draagbare en verwisselbare lithium accutechnologie de energievoorziening van de TRIPL.

Deze ‘Tesla op drie wielen’, aldus de makers, heeft veel bagagecapaciteit en is daarmee bij uitstek geschikt voor fijnmazige, emissievrije stadslogistiek.

De belangstelling voor dit voertuig, dat gewoon onder de bromfietswetgeving valt, is enorm, vertelt Maurice van Giezen, managing director van Cleantron in de nieuwe editie van het magazine GO!Mobility waarin ‘transport en logistiek’ centraal staat.

De productie komt dit jaar op gang. Voor 2018 rekent EWII duizenden exemplaren te verkopen.

Li-ion accu modules
Het productieprogramma van Cleantron omvat compacte, draagbare en verwisselbare lithium accusystemen met een hoge capaciteit en hoge mate van bedrijfszekerheid. Onder andere voor robotica, snowmobielen, voor de opslag van zonne-energie, militaire toepassingen, maar eveneens voor bedrijven die Car-to-Go achtige elektrische scooters leveren. De snelgroeiende onderneming produceert nu op jaarbasis zo’n 5.000 standaard accupacks, maar daarnaast een meerderheid aan custom-made lithium-ion modules voor bijvoorbeeld industriële schoonmaakmachines, de agrarische industrie en Automated Guided Vehicles (AGV’s).

Devil in the detail
Het allernieuwste fenomeen betreft de elektrische driewielige TRIPL Urban Cargo Drive die in nauwe samenwerking met EWII tot een opmerkelijk eindproduct heeft geleid. Van Giezen: ‘zij hebben zich ten doel gesteld om een leidende rol te gaan vervullen in elektrische mobiliteit. Hun uitgangspunt was het realiseren van een voertuigcombinatie voor fijnmazige stadslogistiek, zoals koeriersdiensten, postbezorging en on-line supermarkten. In Cleantron vonden zij een gelijkgestemde partner, want het de Deense energieleverancier vindt, net als wij, dat stadslogistiek alleen goed kan werken wanneer robuuste technologieën worden toegepast. De markt leert dat in de praktijk namelijk zaken helaas fout gaan omdat de uitvoering niet deugt. Ik zeg altijd: “The devil is in the detail”. Goedkope technologie is dan al snel duurkoop.’

Neck turner
Vanuit die filosofie is de TRIPL geboren, vervolgt de managing director van Cleantron. ‘het voertuig ziet er goed en onderscheidend uit. Beslist niet met het uiterlijk van een fiets of een scooter, maar wel met dezelfde flexibiliteit als die vervoermiddelen.’

Eigenlijk is het een soort Tesla, oordeelt hij. ‘In de bodemplaat liggen onze accupacks. De TRIPL houdt het moeiteloos een dag uit met één acculading en heeft een maximum snelheid van 45 km/u. Het accelereren gaat verbazingwekkend vlot en qua verschijning is het een eigenlijk rijdende reclamezuil. Een “ware neck turner”. Je kunt hem zelfs ombouwen tot een koffiebar of een ijscowagen.’