Infographic: Wanneer wordt jouw auto gestolen?

08-09-2017

Ondanks dat het aantal autodiefstallen al jaren afneemt volgens Stichting Aanpak Voertuig Criminaliteit (AVC), zijn er vorig jaar toch 11.022 auto’s gestolen. Kiwa SCM heeft een infographic ontwikkeld om het publiek voor te lichten over diefstal en de mogelijkheden deze te beperken.

Er is vooral een stijging te zien in het aantal diefstallen van jonge auto’s van bij dieven populaire merken als BMW, Toyota en Landrover. Daarnaast mogen ook Audi, Volkswagen en Mercedes zich in het bijzonder in de aandacht van het dievengilde 'verheugen'.

AVc adviseert bezitters van autotypes die vaak worden gestolen hun voertuig te voorzien van SCM-gecertificeerde beveiligingssystemen.

Relay attack
Jonge auto’s zijn vaak uitgerust met de nieuwste technieken, zoals keyless functies. Met de komst van keyless entry systemen is er ook een nieuwe diefstalmethode: Relay Attack!

Met Relay Attack kunnen dieven het signaal van de ‘Smart Key’ aflezen en verlengen tot een afstand van enkele honderden meters. In de praktijk betekent dit dat één dief het signaal van de handzender opvangt, terwijl een tweede persoon, die bij de auto staat, met het verlengde signaal de auto opent, start en meeneemt. De autosleutels liggen nog op dezelfde plek, maar de auto is weg. Dieven kunnen met deze methode een auto stelen, zonder enige braaksporen, binnen 20 seconden!

Voertuigbeveiliging
Met een SCM goedgekeurde startonderbreker met “eigen autorisatie”, is deze manier van diefstal onmogelijk. De startonderbreker werkt onafhankelijk van de keyless functies van de auto. Zo kan de dief misschien nog wel de auto ontgrendelen, maar niet starten en wegrijden. Een SCM gecertificeerd beveiligingssysteem verlaagt zelfs het risico op autodiefstal met bijna 75%.

Infographic
Hieronder vindt u een infographic met verschillende statistieken rondom autodiefstal. Er wordt niet alleen duidelijk gemaakt hoeveel auto’s er gestolen worden en in welke regio autobezitters het meeste risico lopen, maar ook wat de gevolgen van autodiefstal zijn en wat autobezitters eraan kunnen doen.

Wilt u een papieren versie van de infographic ontvangen? Stuur dan een mail met uw bedrijfsnaam en adresgegevens naar info.scm@kiwa.nl. Op de website van Kiwa vindt u ook HTML-codes om de graphics op uw webpagina’s te plaatsen ('embedden').