Uitlaatgeluid op maat

17-06-2014

Een motorgeluid dat beschaafd klinkt waar het moet en een fantastisch gevoel van beleving oproept waar het kan. Dat uitgangspunt vormt de basis van het elektronisch regelbare uitlaatsysteem van The Jekill & Hyde Company.

uitlaatgeluid

De ‘socially involved’ motorrijder is de belangrijkste doelgroep, vertelt sales & marketing manager Marc Schouten in de nieuwe editie GO!Mobility. “Die wil ultieme beleving, maar niet ten koste van anderen.”

Dit Nederlandse bedrijf, vernoemd naar de legende van de arts met twee gezichten, levert, onder de merknaam Dr. Jekill & Mr. Hyde, deze innovatieve en in eigen beheer ontwikkelde uitlaatsystemen inmiddels wereldwijd. De vraag naar uitlaten met zowel een diepe warme sound als een rustig geluid groeit volgens Schouten, exponentieel.

Twee modussen
Over de hele wereld is volgens hem vraag naar uitlaten die de facto beter klinken dan het origineel. “Negen van de tien bezitters van een Harley-Davidson vervangen de uitlaat, waarvan, afhankelijk van het land, 25 tot 50 procent kiest voor een regelbaar systeem van ons.” Als reden geeft hij aan dat Jekill & Hyde, anders dan fabrikanten van ‘open uitlaten’, niet kiest voor geluidsvolume, maar voor geluidskwaliteit. Dit houdt in dat de hoge en middentonen zijn weggefilterd. De kern van het systeem bestaat uit een klep midden in de uitlaat die, afhankelijk van de positie, de luchtstroom en daarmee de akoestiek beïnvloedt zonder dat dit vermogensverlies veroorzaakt en het geluidsniveau binnen de wettelijke normen blijft. De motorrijder kan kiezen uit twee standen: automatisch of de “silent mode”. In de “silent mode” blijft de klep dicht en is het motorgeluid gedempt. In de automatische stand is de geluidskarakteristiek afhankelijk van de rijsnelheid. De klep in de uitlaat is namelijk middels een rvs kabel verbonden met een servomotortje dat door middel van speciale software is gekoppeld aan het motormanagementsysteem via het snelheidssignaal.

Handmade en custom made
Jekill & Hyde levert de uitlaatsystemen voor alle Harley-Davidson modellen vanaf 1984, alsmede voor alle Victory motoren, de Suzuki M1800 en alle Indian machines. De onderneming assembleert de regelbare uitlaten voor de verschillende merken per model, per type motor (vermogen) op maat: handmade en custom made. Dat niet voor alle motoren uitlaatsystemen worden geproduceerd hangt opnieuw samen met de strenge eisen en selectiecriteria die Jekill & Hyde hanteert. Schouten: “een merk moet bijvoorbeeld beleving en emotie uitstralen en er moeten voldoende exemplaren van rondrijden.”