Rob Kamphues: ‘verknocht aan elektrisch rijden’

20-10-2014

TV-presentator, auto-coureur en cabaretier Rob Kamphues is door de vereniging DOET uitgenodigd om een jaar lang alles wat elektrisch voortbeweegt uit te proberen.

Rob Kamphues

Op http://nlmobility.nl/robs-blog doet hij, waar nodig kritisch, verslag van zijn ervaringen.

In zijn gastcolumn van de nieuwste editie van GO!Mobility schrijft hij in 2015 de eerste coureur in Nederland te willen zijn die volledig elektrisch rijdt. En anders in 2016.

In zijn testritten met de e-Up constateert Kamphues dat de actieradius van deze auto bij lange na niet zo groot is als de teller op zijn dashboard aangeeft.

“Beter gezegd: als ik hem start staat hij op maximaal 157 kilometer, een respectabel getal, maar als ik de straat uit ben zijn daar al tien kilometer van verdwenen en die straat is echt maar honderd meter lang. Daardoor durf ik eigenlijk nog niet verder te rijden dan naar Houten, vanaf mijn woonplaats 63 kilometer verderop en zelfs dat zou ik niet doen als ik niet zeker wist dat ik daar een laadpaal vind die altijd vrij is.”

 

Jan Doedel
Een ander punt dat volgens hem voor verbetering vatbaar is betreft de app die aangeeft waar er vrije laadpalen.

“Die wil zich daarin nog weleens vergissen. Ik geef toe; dat kan omdat een of andere Jan Doedel zijn benzineauto gewoon illegaal op de parkeerplaats heeft gezet en de laadpaal dus geen verbinding constateert, maar irritant is het wel als je nog voor 8 kilometer stroom in de accu hebt zitten.”

Pionier
Maar in de paar maanden dat hij nu elektrisch rijdt, zegt Kamphues er ook verknocht aan te zijn geraakt. Vooral aan de stilte in de auto, waardoor de muziek mooier klinkt en een gesprek op normaal volume mogelijk is.

“En aan het feit dat je nooit meer naar een benzinepomp hoeft. ‘s Ochtends is de tank altijd vol en na een vergadering van meer dan twee uur ook. En ik ben verknocht geraakt aan het idee dat ik slechts voor acht euro ‘tank’ en dat ik behoor tot een select gezelschap: dat van de pioniers die over tien jaar kunnen zeggen dat ze aan de wieg hebben gestaan van de grote omwenteling in het autorijden. Want daar ben ik van overtuigd.”