Dalende trend autodiefstal zet door

11-08-2015

In de eerste zes maanden van het jaar werden in ons land 5.180 personenauto’s gestolen, een daling van 6 procent vergeleken met dezelfde periode in 2014. De daling is vooral zichtbaar bij auto’s jonger dan 3 jaar oud, waarvan er 15 procent minder onvrijwillig van eigenaar verwisselden.

autodiefstal

Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) is het diefstalrisico onevenwichtig over de verschillende leeftijdscategorieën verdeeld.

Tegenover de daling van de voertuigcriminaliteit bij jonge auto’s staat namelijk een stijging van 18 procent bij auto’s van 4 t/m 6 jaar.

Auto’s ouder dan 6 jaar zijn juist weer minder in trek bij het dievengilde.

Titus Visser, directeur van AVc noemt het verheugend dat vooral de jongste voertuigen veel minder worden gestolen. “Veel autofabrikanten hebben er hard aan gewerkt om de beveiliging van auto’s tegen diefstal te verbeteren. Dat is niet voor niets geweest.”

Particuliere opsporingsbureaus
AVc richt zich samen met politie en verzekeraars op verdere preventieve maatregelen en op de opsporing van gestolen voertuigen. Visser: “Wij adviseren om vaker extra gecertificeerde startonderbrekers en alarmsystemen in te laten bouwen en we zijn bezig met het opzetten van een proef waarmee particuliere opsporingsbureaus samen met de politie gestolen auto’s traceert.”

Ook in de andere voertuigcategorieën was in het eerste halfjaar sprake van flinke diefstaldalingen. Zo werden er 248 minder bestelbusjes gestolen, halveerde de diefstal van vrachtwagens tot 49 eenheden en liep het aantal gestolen aanhangwagens terug van 625 tot 462. Bij de gemotoriseerde tweewielers was het beeld gemengd. Tegenover een gelijkblijvend aantal gestolen motorfietsen (871) stond een diefstalvermindering van 579 tot 6.881 stuks bij de brom- en snorfietsen.