'Helft automobilisten rijdt in 2030 autonoom'

11-05-2015

Hoe realistisch is de komst van autonoom rijdende auto’s? Uit onderzoek dat Amsterdam RAI aan de vooravond van de AutoRAI 2015 heeft laten uitvoeren, blijkt dat de introductie van zelfrijdende auto’s sommige automobilisten niet snel genoeg kan gaan.

Schultz zelfrijdende auto

Zo’n 6 procent verwacht al binnen 5 jaar een dergelijke auto te hebben, terwijl 50 procent denkt dat dit binnen nu en 15 jaar het geval is.

Automerken zeggen te verwachten dat zij over 10 tot 20 jaar een volledig zelfrijdende auto kunnen gaan verkopen. Niet zozeer de techniek vormt een drempel, maar vooral aan wetgeving en infrastructuur dient veel te worden aangepast om auto’s ‘ongevallenvrij’ zelfstandig te laten rijden.

 

Hybride/elektrisch/waterstof 
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat ruim één op de vijf automobilisten (20%) er van uit gaat binnen drie jaar in een elektrische of hybride auto te rijden. Dat percentage ligt nu nog op 5. Vooral de huidige bezitters van een elektrische auto of hybride voertuig willen niet anders. Acht van de tien (81%) geeft aan dat de volgende auto opnieuw voorzien als zijn van een elektrische/hybride aandrijving. Van de automobilisten die nog op benzine, diesel of lpg rijden, zegt 18 procent te verwachten binnen drie jaar over te stappen. Waterstof als alternatieve brandstof is voor velen nog een brug te ver. Slechts 3 procent denkt binnen drie jaar een auto te bezitten waar alleen waterdamp uit de uitlaat komt.