Enquêtecommissie Europees parlement dieselemissies aan het werk

01-09-2016

In maart 2015 werd de parlementaire enquêtecommissie EMIS van het Europees Parlement geformeerd, om onderzoek te doen naar dieselemissies.

Kathleen van Brempt, voorzitter EU commissie EMIS

In december 2015 stemden de voorzitters van de fracties in het Europees Parlement in met de komst van deze onderzoekscommissie.

De EP-Commissie Emissiemetingen in de automobielsector (EMIS) zoekt onder meer uit sinds wanneer de Europese Commissie op de hoogte kon zijn van afwijkingen bij de emissies van dieselauto’s en hoe daarop is gehandeld. Tot slot wordt gekeken naar de rol van de diverse lidstaten.

Hoorzittingen
De onderzoekscommissie houdt onder meer op dit moment hoorzittingen om antwoorden proberen te krijgen op de vragen. Deze week was voor de zitting met oud-Eurocommissaris Günther Verheugen massieve aandacht in de media, bijvoorbeeld bij Nieuwsuur.

Voortgang volgen

Op de website van de commissie kunnen geïnteresseerden direct uit de bron en stap-voor-stap op de hoogte blijven van haar werk en bevindingen. Zij deed vorige maand tussentijds verslag en zal naar verwachting in maart 2017 haar eindrapport afleveren.

In de commissie zitten de Nederlandse europarlementariërs Gerben-Jan Gerbrandy (D66), Bas Eickhout (GroenLinks) en Wim van de Camp (CDA). Het voorzitterschap is handen van de Belgische Kathleen van Brempt, de Belgische voormalig minister van Mobiliteit.