Importeurs geïnformeerd over keurmerk privélease

11-02-2016

Op 1 februari heeft de VNA het Keurmerk Private Lease gelanceerd. Doelstelling van het Keurmerk is om in de snelgroeiende markt van private lease de particuliere consument zekerheid te bieden dat hij een goed en verantwoord leasecontract afsluit.

Keurkmerk-Private-Lease

Importeurs geïnformeerd
Op dinsdag 9 februari gaven VNA-directeur Renate Hemerik, jurist Arnold Koopmans en Gert Duits, die verantwoordelijk zijn voor het keurmerk, een nadere toelichting aan vertegenwoordigers van de auto-importeurs.

De markt voor privélease maakt de laatste jaren een snelle groei door. Drie jaar geleden waren er nog geen 8.500 lopende contracten. Vorig jaar was dit aantal echter al gestegen tot 36.000 lopende contracten en de ING voorspelt een mogelijke groei tot 100.000 contracten in 2020.

In een dergelijk snelgroeiende markt zijn er echter ook altijd partijen die de randen van de wet opzoeken en de consument producten verkopen die eigenlijk niet verantwoord zijn. Dit kan grote reputatieschade opleveren voor de bonafide aanbieders van leaseproducten, zeker gezien de maatschappelijke discussie over lenen.

Verantwoord
Om dergelijke situatie voor te zijn heeft de VNA besloten in een vroegtijdig stadium een keurmerk in te richten dat de consument moet beschermen, zodat deze op een veilige en verantwoorde wijze een auto kan leasen

Het Keurmerk Private Lease staat open voor alle aanbieders van leaseproducten, het lidmaatschap van VNA is geen verplichting. Bij de lancering van het keurmerk hebben 16 bedrijven zich aangemeld die 30 merken vertegenwoordigen. Nog eens 12 bedrijven zullen zich waarschijnlijk op korte termijn bij het keurmerk aansluiten. Hiermee vertegenwoordigt het keurmerk zo’n 80% tot 85% van de leasemarkt.

Geschillencommissie
Deelnemers aan het keurmerk verplichten zich transparante contractvoorwaarden te hanteren, een compleet leaseproduct te leveren en te toetsen of de consument de financiële verplichtingen ook daadwerkelijk aan kan. Ook is er een geschillencommissie opgericht waar de consument met klachten terecht kan.

Meer informatie
Uitvoerige informatie over de inhoud van het keurmerk vindt u op de website van het Keurmerk Private Lease: www.keurmerkprivatelease.nl.

Ook is er een filmpje op YouTube geplaatst dat kort de belangrijkste ingrediënten van het Keurmerk behandelt.