Tweede Kamer wil plan stimuleren particuliere EV-markt

15-10-2015

Met het aannemen van een motie van PvdA-Kamerlid Ed Groot heeft de Tweede Kamer het kabinet gevraagd om met een plan te komen voor het stimuleren van elektrisch rijden door particulieren.

Ed Groot PvdA

Wij meldden u eerder al dat deze motie grote kans maakte.

De Kamer onderschrijft daarmee het gezamenlijk belang van Rijksoverheid, auto(lease)branche en consumenten- en milieuorganisaties om de doorstroming van (semi-)elektrische auto’s van de zakelijke naar de particuliere markt zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Hiermee geeft zij de opdracht om samen met branche- en consumentenorganisaties een plan te maken. De motie Groot werd gesteund door SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP. CDA, PVV en VVD stemden tegen.

Soepele doorstroom
"Constaterende dat er op dit moment circa 60.000 elektrische en semi-elektrische auto’s in Nederland zijn en dat dit aantal naar verwachting groeit tot 90.000 eind 2016; overwegende dat deze plug-ins en elektrische auto’s vanaf 2017 uit de lease beginnen te stromen en goed passen bij het rijpatroon van veel particuliere automobilisten; constaterende dat in het kader van de Autobrief II en de uitvoeringsagenda Mobiliteit en Transport door het kabinet wordt verwezen naar een door het Formule E-team op te stellen nieuw plan; van mening dat het een gezamenlijk belang is van rijksoverheid, auto(lease)branche en consumenten- en milieuorganisaties om de doorstroming van elektrische en semi-elektrische auto’s naar de particuliere markt zo soepel mogelijk te laten verlopen; verzoekt de regering, om samen met het Formule E-team een plan te maken om elektrisch rijden voor particulieren bereikbaar en aantrekkelijk te maken, daarbij in het bijzonder ook aandacht te geven aan de opbouw van voldoende oplaadinfrastructuur en de Kamer hierover nog dit jaar te informeren".

RAI Vereniging pleitte eerder, samen met haar coalitiegenoten in hun inbreng bij Autobrief II, ook al voor het stimuleren van de (particuliere) EV-markt. Wij praten vanzelfsprekend graag mee bij het concretiseren van deze opdracht.