Petitie ‘Maak de elektrische auto betaalbaar voor iedereen’

03-09-2015

Voor consumenten is volgens Natuur & Milieu de prijs van een elektrische auto het grootste obstakel om elektrisch te rijden. Daarom pleit zij vanaf vandaag met een petitie voor een aanschafpremie.

Petitie Natuur & Milieu

De timing is niet toevallig want juist vandaag debatteert de de Tweede Kamer over de autobelastingen in de periode 2017-2020, waarmee ook de maatregelen voor elektrisch rijden worden vastgelegd.

 

Aanschafpremie
In haar petitie roept Natuur & Milieu de staatssecretaris van Financiën op om tijdelijk een premie beschikbaar te stellen aan iedereen die een elektrische auto aanschaft. Zonder stimulering van elektrisch rijden voor de consument zou Nederland haar koploperspositie kwijtraken, stelt de organisatie.

De aanschafsubsidie zou afhankelijk moeten zijn van de prijs van de elektrische auto, maar gedacht wordt aan ongeveer 5.000 euro. Consumenten in Noorwegen, Frankrijk en Engeland worden al financieel ondersteund. In Noorwegen is een kwart van alle nieuw verkochte auto's elektrisch. Ook Duitsland heeft plannen.

Petitie
Iedere consument die wil dat er een aanschafsubsidie voor elektrische auto's komt, kan de petitie tekenen. De resultaten biedt Natuur & Milieu in oktober aan de staatssecretaris aan.

Onderzoek
Uit onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat een meerderheid (54%) van alle Nederlanders positief staat tegenover elektrisch rijden. 58% vindt dat er meer elektrische auto's in Nederland moeten rijden. De elektrische auto lijkt geschikt voor consumenten, want het merendeel van hen rijdt per autorit maximaal 50 kilometer.

Geld besparen op brandstof (61%), bijdragen aan schonere lucht (58%) en minder CO2-uitstoot (46%) zijn de belangrijkste redenen om elektrisch te rijden. Minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen speelt bij 45% van de ondervraagden een rol.

66% van de Nederlanders vindt dat de overheid elektrisch rijden meer moet stimuleren en subsidie moet geven. Slechts 13% vindt dat de overheid niets moet doen om elektrisch rijden te stimuleren.