Afvalfonds Verpakkingen maakt tarieven 2016 bekend

20-08-2015

Het Afvalfonds Verpakkingen heeft de tarieven voor 2016 bekendgemaakt. Deze gaan voor kunststof verpakkingen en drankenkartons omhoog, andere materialen gaan iets omlaag.

lege dozen

Het hergebruiken van verpakkingen van kunststof, glas, papier/karton, hout en metaal bespaart (nieuwe) grondstoffen.

Om het inzamelen en hergebruik van deze materialen te stimuleren zijn producenten en importeurs die jaarlijks meer dan 50.000 kilogram aan verpakkingen op de Nederlandse markt brengen wettelijk verplicht een jaarlijkse Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen te betalen. Dit wordt de producentenverantwoordelijkheid genoemd.

Met deze bijdrage bekostigt het Afvalfonds Verpakkingen de inzameling en recycling van verpakkingsafval. De Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen vervangt de per 1 januari 2013 afgeschafte verpakkingenbelasting.

Tarieven 2016
De tarieven worden jaarlijks bepaald. De nieuwe tarieven voor 2016 kunt u hier raadplegen op de website van het Afvalfonds Verpakkingen.

Het afvalfondsverpakkingen schrijft in haar recent verschenen nieuwsbrief: “De inzameling en recycling van kunststof verpakkingen en drankenkartons is een groot succes, waardoor de totale kosten toenemen. Om onze verantwoordelijkheden te kunnen blijven dragen, is het daarom noodzakelijk om de tarieven voor kunststof en drankenkartons naar boven bij te stellen.”

Meer informatie: Eugène Moerkerk

Zie ook ons Dossier Besluit beheer verpakkingen 2014