Cijfers elektrisch vervoer en export elektrische personenauto’s

18-06-2015

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) maakt maandelijks, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, een uitvoerig overzicht van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland.

Opel Ampera

RVO stelt dit overzicht samen om de vordering te meten naar de doelstelling om per 2020 minstens 200.000 elektrische auto’s op de weg te hebben.

Dat zijn er nu ruim 55.000, waarvan 8.000 volledig elektrische auto’s, 45.000 plug-in hybrides (EREV en PHEV) en 1.400 bedrijfswagens.

Het overzicht bestrijkt alle voertuigcategoriën, dus naast (bestel)auto’s ook gemotoriseerde tweewielers, vrachtauto’s, quads en bussen.

Regelmatig publiceert RVO daarbij een special over een bepaald aspect van elektrisch vervoer.

Export
In juni gaat deze special over de ‘Export van personenvoertuigen’. In de media werd recent bericht dat ‘subsidie wordt weggegooid door massale export van jonge elektrische auto’s’. Wat uiteindelijk in grote mate een 'broodje aap' bleek. Als we de RVO-cijfers laten spreken, zien we dat het daarmee bijzonder meevalt. Zowel kwa aantallen, maar zeker als het gaat om fiscale voordelen die vermeend zouden ‘weglekken’.

'Normale' hybrides
Eigenlijk alleen normale hybrides kennen een exportmarkt, wat heel verklaarbaar is omdat deze al langer op de markt zijn. Het feit dat elektrische auto’s massaal worden geëxporteerd is een fabeltje. In de cijfers zien we wel dat nog niet door een klant geregistreerde elektrische auto’s soms hun weg vinden naar het buitenland.

Nog een kleine ten geleide bij het van lezen tabel 1 en figuur 1 in deze special: de percentages van exports in tabel 1, laatste drie kolommen, zijn gebaseerd op registraties in 2014. Dit had gerelateerd moeten worden aan het totale park, want nu kan het misverstand ontstaan dat 62% van de auto’s ouder dan 6 maanden zou worden geëxporteerd (in plaats van 0,03% op basis van het totaal park) Het zelfde voor de export van EV’s jonger dan 6 maanden: niet 11% maar 4% van het totaal aantal is geëxporteerd.