Subsidie aanschaf schone bestelauto's

11-02-2015

Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) meldde deze week in Rotterdam dat zij met een subsidieregeling voor schone bestelauto's komt. Ook kende zij de havenstad een subsidie toe voor de aanschaf van emissievrije bussen.

Tijdens een bezoek aan Rotterdam maakte de staatssecretaris bekend dat zij 4 miljoen euro beschikbaar maakt voor subsidie voor de vervanging van vervuilende bestelauto’s door schonere exemplaren.

Landelijke subsidie schone bestelauto's
In grensgemeenten van steden die een milieuzone voor bestelauto’s willen invoeren, kunnen ondernemers hun oude auto vervangen door een schoner exemplaar. Hiervoor wordt binnenkort een subsidieregeling opengesteld. Afhankelijk van hoe schoon de nieuwe bestelauto is, kunnen ondernemers aanspraak maken op een bedrag tussen 500 en 2.200 euro. Veel ondernemers in milieuzones kunnen nu ook al gebruik maken van een gemeentelijke subsidieregeling, zoals in Rotterdam.

Wij zoeken momenteel uit wat de exacte eisen worden. Deze communiceren we uiteraard zo spoedig mogelijk aan de belanghebbende leden.

Emissievrije bussen
Bij de in 2012 gesloten Green Deal Zero Emission Busvervoer is afgesproken dat alle bussen die in 2025 in Nederland rijden emissievrij zijn. Toen is ook afgesproken dat gemeenten bij proefprojecten met verschillende emissievrije bussen steun krijgen van de overheid.

Rotterdam krijgt nu 850.000 euro voor twee waterstofbussen en 465.000 euro voor twee hybride bussen. De hybride bussen rijden al, de proef met de waterstofbussen start volgend jaar en duurt minimaal drie jaar. De waterstofbussen gaan tanken bij het pas geopende waterstoftankstation in Rhoon.

Europees
Als de proef met de schone stadsbussen succesvol is en de kostprijs van de bussen omlaag gaat, verschijnen er meer op de weg. De gemeente, IenM en RET (OV Rotterdam) nemen samen deel aan een Europees project dat de opschaling van het aantal waterstofbussen op de weg financieel en technisch moet bevorderen. Rotterdam kan hiermee een van de eerste Europese regio’s worden met schoon busvervoer.

Meer informatie: Chris van Dijk