TNO: dieselbus nog steeds de beste optie

30-10-2014

Bij de aanschaf van nieuwe (stads)bussen zijn dieselbussen nog altijd de beste keuze. Dat zegt TNO in een onderzoek dat zij uitvoerde voor de EU.

Bus

Dieselbussen bieden economisch nog steeds meest aantrekkelijk optie. Ook geven moderne dieselmotoren niet meer schadelijke uitstoot dan de motoren op aardgas.

Dat zegt TNO die op verzoek van EU keek welke bus overheden het beste kunnen voorschrijven bij aanbestedingen. De bussen werden daarbij vergeleken op een aantal aspecten, zoals kosten en milieu.

 

Aardgas
De dieselbus komt daarbij als best uit de bus. Aardgasbussen zijn inmiddels ook te koop, maar de kosten liggen hoger en de uitstoot is vergelijkbaar met die van moderne dieselbussen.

Trolley
Ook elektrische bussen kleven op dit moment nog teveel onzekerheden met de actieradius en de kosten van het accupakket. Bestaande trolleybussen bieden wel kansen omdat daarbij het netwerk kan worden uitgebouwd.

Waterstof
Op langere termijn zijn waterstofbussen veelbelovend, maar zij bevinden zich nu nog te zeer in de experimentele fase. Daarvoor is, net als voor elektrische bussen, kostbare infrastructuur nodig.

Hybride
Vervoerders die nu vanuit milieu-oogpunt een extra stap willen zetten, kunnen wel overwegen een hybride dieselbus te kiezen. Deze maken een CO2-reductie van 20 procent mogelijk.