LPK gaat digitaal

24-01-2014

Voor een verdere professionalisering van het LPK-keurmerk is het sinds kort mogelijk om digitaal de LPK checklist in te vullen. Hiervoor heeft LPK met Sonima Automatisering een digitaal keuringssysteem ontwikkeld.

LPK

In de afgelopen maand is dit systeem door een aantal bedrijven in een pilot getest.

Een digitaal LPK-keuringssysteem heeft uiteraard vele voordelen, waaronder: 

  • Opbouwen van klantenadministratie.
  • Klantgegevens hoeven slechts 1 keer te worden ingevoerd.
  • Koppeling met het RDW: Voertuiggegevens worden automatisch ingeladen op basis van het kenteken.
  • Wanneer na een jaar weer een LPK wordt uitgevoerd, worden de voertuig- en (eigen) klantgegevens door het invullen van het oude LPK stickernummer automatisch ingeladen en op de nieuwe LPK ckecklist gezet.
  • Bij wijzigingen in de LPK-checklist zijn deze direct zichtbaar.
  • Er is geen papier meer nodig. Het keuringsrapport kan als digitaal PDF-bestand naar de klant gestuurd worden.
  • LPK-checklisten worden digitaal bewaard.
  • Elke laadklep/personenlift krijgt een verloopdatum, hierdoor kunt u zien wanneer er opnieuw gekeurd moet worden.
  • Het is mogelijk om direct via internet de digitale LPK checklist in te vullen. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om de LPK-checklist uit te printen en deze eerst met de hand in te vullen.

Voorlopig blijven beide manieren van keuren (huidige papieren checklist en digitaal) naast elkaar bestaan. Stickers bestellen blijft op de vertrouwde manier verlopen. Het systeem is gekoppeld aan het huidige systeem van RAI Keurmerken.

Procedure
Deze week ontvangen alle LPK-bedrijven een e-mail van Sonima Automatisering met de volgende informatie: inloggegevens voor alle keurmeesters (inloggen gaat bij het nieuwe systeem op keurmeesterniveau), korte beschrijving van het systeem en de voordelen hiervan. En uiteraard een link naar het systeem, waar direct ingelogd kan worden.

Al eerder heeft Sonima automatisering met succes een soortgelijk keuringssysteem ontwikkeld voor COM-Keur, Centraal Orgaan Mechanisatiebedrijven. Zij hebben een web-based keurregistratie systeem bestaande uit vele keurlijsten voor verschillende soorten machines waaronder trekkers en veldspuiten. Deze keuringen worden uitgevoerd door mechanisatiebedrijven, fabrikanten, importeurs en dealers van machines in de landbouw-, tuin & park- en industriesector.

Vragen?
Heeft u vragen over de digitale LPK dan kunt u contact opnemen met de helpdesk via telefoonnumer 0591-212133.

Meer informatie: Remco Tekstra

Gerelateerde dossiers