Workshop Werken aan CNG- en LNG-voertuigen

Datum: 11 december 2018

Tijd: 14:00 tot 19:00

Locatie: Iveco Nederland Wanraaij 9 6673 DM Andelst

Workshop gericht op carrosseriebouwbedrijven

Voertuigen met een alternatieve brandstof zoals CNG en LNG komen steeds meer voor. Mogelijk dat er al CNG- en LNG-voertuigen in uw werkplaats komen.

In de workshop die gehouden wordt op 11 december zal ingegaan worden wat een CNG- en LNG-systeem is, welke componenten aanwezig zijn en waar rekening mee gehouden moet worden bij het opbouwen van deze voertuigen in de werkplaats.
Deze workshop is gericht op carrosseriebouwbedrijven, daarom zullen er ook verschillende do’s en don’t gegeven worden aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Maar niet alleen het werken aan een voertuig op CNG en LNG vraagt om bijzondere vaardigheden. Ook de ruimte waar gewerkt wordt aan deze voertuigen moet aan specifieke eisen voldoen. Wist u bijvoorbeeld dat de mogelijkheid bestaat dat er bij een LNG-voertuig na 8-10 dagen stilstand door het opwarmen van de tank het risico bestaat dat er gas afgeblazen wordt dat zich kan ophopen in de nok van uw gebouw. Ventilatie is dus noodzakelijk.

CNG- en LNG-voertuigen brengen een eigen risicoprofiel met zich mee. Ze zijn niet per definitie onveiliger dan dieselvoertuigen, maar u moet wel weten wat u doet als u ze binnen heeft staan.
Gert-Jan Rap geeft uitleg over de techniek van deze voertuigen en waar u mee te maken krijgt als u aan of met deze voertuigen werkt.

Elske van de Fliert gaat in op de wettelijke aspecten voor het gebouw waarin met deze voertuigen gewerkt wordt. Aan de hand van de risico’s zal ze aangeven hoe de werkplaats ingericht kan worden om veilig te werken. Tijdens de workshop zijn wij te gast bij Iveco Nederland, Kees Oostveen zal ingaan op de LNG- en CNG-voertuigen die zij leveren.

Naast de theorie zal aan het eind van de workshop nog enige “praktijk toelichting” gegeven worden bij de voertuigen en componenten zelf.

In 2016 is deze workshop ook gehouden maar vanwege het belang wordt de workshop herhaald.

Programma

14.00 uur  Ontvangst met koffie en thee

14.15 uur  Opening

14.30 uur  “Waarom rijden op aardgas / CNG en LNG in Nederland” – Elske van de Fliert

15.00 uur  “Iveco en CNG & LNG” - Kees Oostveen

15.30 uur “Techniek CNG & LNG voertuigen” – Gert-Jan Rap

16.45 uur  “CNG & LNG voertuigen in de werkplaats” – Elske van de Fliert

17.30 uur  Pauze met een broodje

18:15 uur  “Praktijk” – Gert-Jan Rap, Elske van de Fliert en Kees Oostveen

19:00 uur  Afsluiting met een drankje


Locatie
Iveco Nederland, Wanraaij 9, 6673 DM Andelst

 Inschrijven
Aanmelden kan via http://raivereniging.m17.mailplus.nl/wpdsb39ReZ4E-1092-317000544.  Aan de workshop zijn geen kosten verbonden. Maar voor afmeldingen na 4 december 2018 of niet aanwezig zijn worden annuleringskosten à 50 euro in rekening gebracht. 

Graag tot 11 december!

CNG