Gelderland wil speed pedelec stimuleren

23-06-2017

De provincie Gelderland wil de opkomst van de speed pedelec niet belemmeren, maar juist stimuleren. Daarvoor stelt zij fietspaden open die strikt genomen taboe zijn voor ‘bromfietsen’.

speed pedelec gazelle

RAI Vereniging heeft zoals u weet bepleit dat de speed pedelec meer ruimte krijgt, in uitstekende collegiale samenwerking met de Fietsersbond.

Wij zijn dan ook blij dat Gelderland hier een voortouw neemt en hopen dat andere overheden zullen volgen.

Sacha Boedijn, manager sectie Fietsen RAI Vereniging, in vakblad Tweewieler: “Hier zijn wij content mee. Samen met de Fietserbond hebben we dit opgepakt met als resultaat dat Gelderland de regels gaat aanpassen. Wij hebben het ministerie van IenM verzocht om met landelijke richtlijnen te komen.”

Gelderland: fietspad niet taboe
Op zestien provinciale wegen die in de bebouwde kom liggen, mogen de snelle e-bikes toch het fietspad op. Het gaat om drukke trajecten waar het te gevaarlijk is om tussen de auto’s te fietsen met een gangetje van 30 kilometer per uur.

Wil je toch 45 fietsen, dan moet je wel de rijbaan op. Voor brommers blijft het fietspad taboe. Buiten de bebouwde kom verandert er niets, daar moeten brommers en pedelecs op het fietspad.

In een eerste reactie heeft het ministerie van IenM laten weten de afwegingen van Gelderland te begrijpen, maar de Gelderse maatregel (nog) niet te ondersteunen.

Meer informatie: Sacha Boedijn