Nieuwe boodschap campagne Kies de Beste Band: ‘Zomertijd = Zomerbanden’

21-03-2017

In het weekend van 25-26 maart gaat de zomertijd in. Sinds kort staat daarom ook de boodschap 'Zomertijd = Zomerbanden' op de DRIPS van Rijkswaterstaat en is de website van Kies de Beste Band in de zomerstand gezet.

Kies de beste band

Doorgaans is het ingaan van de zomertijd ook een goed moment om de winterbanden weer om te wisselen voor zomerbanden.

Als de gemiddelde temperatuur boven de 7 graden komt, zijn zomerbanden immers de beste keuze en beter voor veiligheid, portemonnee en milieu.

Op de website van Kies de Beste Band staat daarom ook een nieuwe animatie en ontvangen alle deelnemers aan de bandenquiz een nieuwsbrief met onderstaande zomerbanden-informatie.

Waarom terugwisselen naar zomerbanden?

  • De grip van winterbanden vermindert bij zomerse temperaturen ten opzichte van zomerbanden.
  • Bij hogere temperaturen is de remweg van een winterband op een droog wegdek langer dan van een zomerband. Dit komt door het zachtere rubber van een winterband.
  • In de zomer zijn ook de slijtage en het brandstofverbruik met winterbanden hoger dan met zomerbanden.
  • Ook is de wegligging minder als je met winterbanden rijdt bij zomerse temperaturen.

 

Bandenwissel geeft extra check en extra veiligheid
De bandenwissel is meteen een mooi moment om alle banden weer eens goed te (laten) inspecteren op profieldiepte, slijtage, beschadigingen en bandenspanning. Dat zou eigenlijk iedere maand moeten gebeuren, maar automobilisten doen dat te weinig.

Uit onderzoek blijkt dat 42% van de auto’s die ’s winters op zomerbanden rijden ten minste één band heeft met veel slijtage of een beschadiging. Voor auto’s met winterbanden is dat ‘maar’ 14%.

Belangrijkste oorzaak: automobilisten met winterbanden komen twee keer per jaar voor de bandenwissel in de werkplaats. De banden krijgen dus een extra controle op gevaarlijke gebreken.