Workshop 'Verdieping in QRM, zo doe je dat!'

Locatie: omgeving Apeldoorn

Workshop voor leden van sectie RAI CarrosserieNL

Aanleiding
Een volle orderportefeuille, de fabriek staat vol maar het werk stroomt niet echt goed door. Hoge werkdruk, veel stress maar het lijkt allemaal alleen maar langer te gaan duren. Hoe komt dat? QRM heeft het antwoord op deze vraag en biedt ook stappen naar een succesvolle oplossing.

Workshop
Op 28 november en 7 december aanstaande organiseert RAI CarrosserieNL samen met OOC de verdiepingsworkshop ‘De volgende stap vooruit met uw bedrijf: verdieping in QRM, zo doe je dat!’. Deze (verdiepings)workshops zijn een vervolg op de kennisavond van 22 juni. Deze workshop zal aan de ene kant een stukje herhaling zijn en maar ook een stuk verdieping. Daarom is deze workshop zowel voor bedrijven die de kennisavond hebben bezocht als voor de bedrijven die hierbij niet aanwezig waren erg leerzaam.

Datum:   28 november 2017                       Datum:  7 december 2017

Tijd:        15.30-19.30 uur                            Tijd:       15.30-19.30 uur

Locatie:  omgeving Apeldoorn                   Locatie: omgeving Gouda
                Gegevens exacte locaties volgen nog

QRM
QRM staat voor Quick Response Manufacturing. In het Nederlands: het verkorten van de doorlooptijd in combinatie met duurzaam personeelsbeleid. In 2012 zijn enkele bedrijven in de kozijnen- en timmerbranche gestart en ook enkele carrosseriebouwers en metaalbedrijven kozen voor QRM. Deze bedrijven zijn aantoonbaar succesvol(ler).

Voor een aantal bedrijven was de eerste kennismaking met QRM tijdens de kennisavond 22 juni.
Hier werden de lean-aspecten van QRM behandeld maar ook de speciale aandacht die QRM heeft voor (enkelstuks) maatwerk producten. QRM betekent veranderen. Dingen anders gaan doen dan we geleerd hebben en gewend zijn.
De focus ligt op doorlooptijdverkorting in plaats van (inkoop)kosten. De werkplaats(planning) niet (nog) voller zetten maar juist leger maken. Het overgrote deel van de aanwezigen was enthousiast en gaf aan graag meer te willen weten over QRM. In deze (verdiepings)workshop gaan we dieper in op QRM. Ook de basisprincipes van QRM komen aan bod. Lean Improvers, een bedrijf dat  veel ervaring heeft op het gebied van begeleiden van MKB maakbedrijven zal QRM inhoudelijk gaan vormgeven.

Voor wie is QRM?
QRM is niet alleen voor productiebedrijven maar ook voor reparatie-/onderhoudsbedrijven. Kenmerken van bedrijven die QRM gebruiken zijn vaak platte organisaties met korte lijnen en multi-inzetbare werknemers. Bedrijven met enkele werknemers zijn vaak al ‘QRM’ op dat gebied zonder dat ze het weten. Zij zijn natuurlijk ook welkom, maar niet de belangrijkste doelgroep.

Door QRM te integreren in het bedrijf wordt gelijktijdig de duurzame inzetbaarheid van medewerkers bevorderd. Dit onderwerp zal door een HRM adviseur van het OOC worden besproken.

De opmaat naar QRM in uw bedrijf
Behalve het opdoen van kennis over QRM wordt met deze workshop ook een start gemaakt met de introductie van QRM in de carrosseriebranche. RAI CarrosserieNL zal een plan van aanpak presenteren met alle stappen die genomen gaan worden met als doel met een aantal pilotbedrijven een QRM implementatietraject te starten. Een deel van de kosten wordt door OOC betaald, maar aan deelnemende bedrijven zal ook een financiële bijdrage worden gevraagd. Lean Improvers zal een aanbod doen voor de implementatie van QRM in het bedrijf.

Ontvangst

Opening – RAI CarrosserieNL

QRM: de basis en een praktijkvoorbeeld  – Lean Improvers

QRM: QRM in de praktijk: concreet en verdiepend – Lean Improvers

Pauze met een broodje

Duurzame inzetbaarheid en QRM – OOC HR adviseur

18:45 uur

De opmaat naar QRM in uw bedrijf; plan van aanpak vervolgtraject – RAI CarrosserieNL

19:05 uur

QRM implementatietraject – Lean Improvers

19:30 uur

Afsluiting

Inschrijven

Aanmelden voor de verdiepingsworkshop (maximaal 2 deelnemers per bedrijf) in Gouda of Apeldoorn kan door een email te versturen naar carrosserienl@raivereniging.nl. De kosten voor deelname aan deze verdiepingsworkshop bedragen €100  exclusief btw per bedrijf. Aanmelden kan tot 21 november 2017.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

RAI CarrosserrieNL

Contactpersoon: Jasper Burgers